ムサカ MOUSSAKA
ムサカ MOUSSAKA
ギリシャの代表的な伝統料理。なす、じゃがいも、ミンチ、ベシャメルの層で、
目と舌を楽しませてくれます。一度食べたらやみつき間違いなし!
One of the most typical and traditional Greek dish. Layers of eggplants, potatoes, minced meat
and béchamel make your eyes and tongue happy.
材料 4人分/ Ingredient for 4 psersons
じゃがいも 6個
合挽肉 800g
玉ねぎ 1個
セロリ 少々
トマトまたは缶 500g
塩こしょう クミン オールスパイス シナモン ベイリーフ
5 eggplants
6 potatoes
800 grams of minced beef and port meat.
1 onions
celery
500g fresh or canned tomato
salt, paper, cumin, allspice, cinnamon, bay leaf
ベシャメルの材料 / Ingredient of Béchamel
オリーブオイル 90g
小麦粉 100g
牛乳 450g
卵 1個
塩 こしょう ナツメグ
チーズ 100g
90g olive oil
100g flour
450g milk
1 egg
salt, paper, nutmeg
100g cheese
作り方 / Direction
①なす、じゃがいもは薄切りし、オリーブオイル大さじ3でそれぞれしんなりするまで炒める。
②①をキッチンペーパーに広げて、余分な油を落としておく。
③荒微塵切りした玉ねぎとセロリを炒め、合挽を加える。
④トマト缶、シナモン、塩こしょう、ベイリーフを加え、水分がとぶまでじっくり煮込む。
⑤ベシャメル作り。小麦粉をオリーブオイルで焦げないように炒め、牛乳を少しずつ加える。
小麦粉がだまにならないよう、焦がさないように。
⑥⑤に塩こしょう、ナツメグで味を整え、火を止める。ベシャメルのあら熱が取れたら、
チーズと溶き卵を混ぜ込む。この時溶き卵が⑤の熱で固まらないように。
⑦オーブンパンに②④⑥の順番に層になるように重ねる。
⑧200度に熱したオーブンで20分ほど、ベシャメルに焼き色がつくまで焼く。
①Slice eggplants and potatoes, and fried with olive oil until wilted.
②Spread ① on paper towels and remove excess oil.
③Finely chop the onions and celery, then fried with olive oil, add minced meat.
④Add tomatoes, cinnamon, salt, paper and bay leaf, and stew until water evaporates.
⑤Let’s make Béchamel.
Fried flour with olive oil to avoid scorching. Add milk little by little and stir it constantly
the flour is no lumps.
⑥Add salt, paper and nutmeg to taste and remove from the heat, then mix with cheese
and beaten egg.
⑦Layer ② ④ ⑥ on an oven pan.
⑧Cook 15 to 20 minutes in an oven preheated to 200 degrees until it will be golden on top.
Take care not to burn, dish out and enjoy!
(by φ in Kobe)
〜〜ギリシャのおいしいオリーブオイルを使えば
ご家庭でも本格ギリシャ料理が楽しめます!〜〜
オンラインショップはこちら http://olivemillstone.jp/products_cat/oliveoil